Consells de salut

El cervell o "matèria grisa", com se'l coneix comunament, és un dels òrgans vitals del nostre cos. Controla les activitats cognitives (pensar, abstreure, llegir) i reaccions de l'organisme (accions i funcions corporals en resposta a estímuls sensorials).

És per això que la Federació Mundial de Neurologia (WFN per les seves sigles en anglès) va elevar la seva veu per a proclamar el Dia Mundial del Cervell, per a celebrar el 22 de juliol, promovent d'aquesta manera la necessitat de crear consciència sobre el seu potencial, riscos i malalties.

S'estima que un 13% de les causes de malalties a nivell mundial estan vinculades amb malalties neurològiques i trastorns mentals.

Els problemes de salut causats per aquestes malalties són generalment subestimats i és per això que s'ha de promoure les cures preventives del cervell en la població, generant consciència sobre aquestes malalties "silencioses", en passar desapercebudes.

Migranya


Una de les malalties neurològiques més comunes és la migranya, que afecta milions de persones, podent generar discapacitats greus o moderades, depenent de la seva intensitat. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat a la migranya com la sisena causa d'incapacitat, afectant la funcionalitat de les persones.

Accident cerebrovascular


Són el resultat d'un coàgul de sang allotjat en el cervell que bloqueja el subministrament sanguini local, afectant el teixit cerebral pròxim.
Malalties neurodegeneratives

Enfermetats neurodegeneratives


Són causades per la degeneració gradual de neurones individuals, afectant el control del moviment, la memòria i la cognició. Entre elles destaquen l'Alzheimer, Malament de Parkinson, l'Esclerosi Múltiple, malaltia de Hungtinton.

Transtorns mentals

Comprenen patrons particulars del funcionament de la psique, vinculats amb la funció mental i somàtica. Entre els trastorns mentals podem esmentar la depressió clínica, l'esquizofrènia, el trastorn bipolar i el trastorn d'estrès post-traumàtic.

Malalties infeccioses

Aquestes malalties són causades per virus i bacteris, sent les més comunes: meningitis, malaltia de les "vaques boges", encefalomielitis.

Malalties congènites


La Síndrome de Down constitueix la malaltia congènita més emblemàtica. Caracteritzada per l'alteració del desenvolupament neuronal per factors genètics, consum de drogues, deficiència nutricional i malalties infeccioses durant l'embaràs.