El Virus Respiratori Sincicial (VRS)
El VRS és un virus altament contagiós que provoca brots epidèmics anualment entre els mesos de novembre i març.
És responsable de més del 50% de les bronquiolitis i del 25% de les pneumònies. Es relaciona amb el desenvolupament de sibilàncies recurrents en la infància i l’asma bronquial a llarg termini. L’edat de major risc per al desenvolupament de malaltia greu són els primers 6 mesos de vida.
Nou tractament per immunitzar a tots els infants
Des de fa més de 20 anys, s’utilitza palivizumab, un anticòs dirigit contra el VRS, per a protegir els més vulnerables, és a dir, prematurs extrems i nens de risc (cardiopaties amb repercussió hemodinàmica, fibrosi quística i displàsia broncopulmonar). La seva administració en múltiples dosis mensuals i el seu preu elevat impedia la seva generalització a tota la població. No obstant això, la recent autorització de nirsevimab, un nou anticòs monoclonal de vida mitjana més prolongada, permetrà aquesta temporada, per primera vegada en la història, la immunització universal de tots els menors de 6 mesos (a excepció dels prematurs de menys de 35 setmanes de gestació, als quals se’ls oferirà fins a l’any d’edat i als pacients de major risc, fins als dos anys).
Administració del fàrmac
Nirsevimab és un fàrmac, no pròpiament una vacuna com en algunes ocasions se’l denomina. Les vacunes són fragments dels patògens (en algunes ocasions el patogen sencer inactivat o atenuat perquè hagi perdut la seva capacitat de provocar la malaltia) que són inoculats al pacient perquè aquest desenvolupi una resposta immune contra la malaltia (anticossos i cèl·lules de memòria per a una eventual resposta futura). En canvi, nirsevimab és un anticòs produït en laboratori, específic contra el VRS. La protecció, doncs, no és permanent com en el cas de les vacunes, però com a avantatge presenta la immediatesa en la protecció.
Els estudis realitzats han mostrat una reducció d’aproximadament el 80% de les hospitalitzacions per VRS. Als nascuts en els mesos en què circula el virus (d’octubre a març), se’ls subministrarà abans de l’alta a les maternitats, per a una protecció precoç, i als nascuts entre abril i setembre, se’ls administrarà al seu centre d’atenció primària durant el mes d’octubre.
Vacuna contra la grip per als infants d’entre 6 i 59 mesos
A partir d’aquesta temporada, s’universalitza la vacunació antigripal en nens entre els 6 (abans, la vacuna no està autoritzada) i els 59 mesos d’edat. Aquest grup d’edat és el principal vector de transmissió de la malaltia a la resta de la població, però aquest no és el motiu principal pel qual es vacuna a la població infantil. Les taxes d’hospitalització en nens sans menors de 2 anys són similars o fins i tot superiors a les de les persones de 65 o més anys.
Vacuna Antimeningocòccica Tetravalent (ACWY)
La malaltia meningocòccica és produïda pel bacteri Neisseria Meningitidis. És una de les principals causes de malaltia greu en l’edat pediàtrica a tot el món, culpable de sèpsies (infeccions generalitzades) i de meningitis (inflamació de les meninges). Existeixen diversos grups del bacteri, però en trobem 5 que són els responsables de més del 90% dels casos de la malaltia meningocòccica més invasiva al món (A, B, C, W i Y).
Símptomes i prevenció
La transmissió depèn de cada grup del bacteri, però generalment es localitza en el nas i en la gola de les persones. Els símptomes poden ser variats però, entre d’altres, trobem: febre, rigidesa de clatell, dolor muscular i articular, diarrea, taques a la pell de color vermell o púrpura…
La prevenció es basa en la vacunació de la població infantil com a principal grup de risc vulnerable davant el fet de patir la infecció greu. La vacunació pel grup B ja es troba inclosa al calendari sistemàtic des de l’any 2022 en l’edat de 2, 4 i 12 mesos d’edat.
L’actual novetat al calendari substitueix la vacunació per malaltia antimengocòccica C dels 12 mesos (vacuna que també és administrada als 4 mesos d’edat) per la Vacuna Tetravalent ACWY, coneguda pel nom Nimenrix. A més a més, es realitza la vacunació de rescat a les escoles en aquells adolescents que als 11-12 anys no hagin estat vacunats, en aquest cas amb la vacuna coneguda pel nom Menveo.
Font: Fersalut nº 120